İlimiz köylerinde üreticiler tarafından tarlalara ekimi yapılarak yetiştirilen kavun ve karpuz, piyasada yerini almaya başladı. Muş-Bingöl ve Erzurum Karayolu kenarında traktör römorklarına sırasıyla dizen yetiştiricileri, yerli kavun ve karpuz satışına başladılar.
Vatandaşlar tarafından rağbet gören yerli ürünleri Murat Köprüsü Mevkii´nde satışa çıkaran üreticilerinden Serhat Akay, tahtadan yaptığı iki katlı kapalı tezgahta, yerli kavun ve karpuzlarının satımını yaparak, geçimini sağlıyor. Her yıl bu aylarda Muş-Bingöl ve Erzurum Karayolu kenarında tezgâh kurup, kavun ve karpuz sattığını söyleyen Akay, “Kavun ve karpuz hasadı yeni başladı, kavun ve karpuzlarımız bölgenin en iyileri hatta birkaç gün sonra Türkiye´nin birçok iline buradan karpuz gönderiyoruz. Muş´un kavunu piyasaya çıktığından bu yana halk, manavda 2.5 TL´ye kadar yükselen kavuna pek rağbet etmiyor. Fiyatı daha ucuz, lezzetli ve taze olan kavunu tercih ediyor. Şu anda kendi yetiştirdiğimiz yerli organik kavunun kilosunu 2 TL, yerli karpuzun kilosunu da 1 TL´den satıyoruz. Satışlarımız birkaç gündür başladı, Allah´a şükürler olsun satışlarımız şuana kadar çok iyi gitti” şeklinde konuştu.
Kent merkezine bağlı Şenova Köyü´nde 30 dönüm alana yerli kavun ve karpuz ekimi yaptığını sözlerinde belirten Akay, ekimi yaptığı alanda yaklaşık olarak 100 bin ton ürün elde etmeyi hedeflediklerini vurguladı. Kavun ve karpuzdan yıllık kazançlarının 100 ila 150 bin TL arasında değiştiğini ifade eden Akay, “Dileriz bu fiyatlar daha fazla düşmez, biz çiftçiler de para kazanırız. Gerçek lezzeti tatmak isteyen vatandaş yerli kavuna yönelsin. Çünkü Muş´un kavununun beğenilmesinin en büyük sebeplerinden birisi ise çok tatlı olmasıdır. Bu yüzden vatandaşlarımız çok alıyor. Köyümüzün yakınlarında olan tarlamda yetiştirdiğim kavun ve karpuzları Muş- Bingöl ve Erzurum Karayolu yol ayrımında tahtadan yaptığım iki katlı tezgahta satıyorum. Burada gelip geçen özel araçlar olsun, kamyonlar olsun, köy minibüsleri olsun burada durup kavun ve karpuzlarını alıyorlar. Gördüğünüz gibi bu alan sanki meyve pazarı gibi ne ararsan var. Bizlerde bu mevsimde bu işi yaparak para kazanıyoruz. Günde yaklaşık 150 ila 200 kilo arasında kavun bir o karda da karpuz satıyorum. Bu sıcaklığın altında ekmek paramızı çıkartıyoruz. Zor bir iş ama yapacak başka bir iş yok. Biz bu yıl 30 dönüm alanda kavun ve karpuz ekimi yaptık. Yaklaşık 100 bin ton ürün bekliyoruz. Yıllık kazancımız yaklaşık 100 ila 150 bin TL arasında değişmekte ama kazancımızın yarısından fazlası masraflara gidiyor. Ama yine de şükürler olsun ki ekmek paramızı kazanıyoruz ve alın terimizin karşılığını alıyoruz” diye konuştu.
Yerli Kavun ve Karpuz, Daha Fazla Tercih Ediliyor
Yerli kavun ve karpuzların daha fazla tercih edildiğini ve lezzetinin de farklı olduğunu söyleyen vatandaşlardan Ömer Rençber, yerli ürünlerin piyasaya çıkmasıyla bugüne kadar yaklaşık 20 kilo kavun aldığını belirtti. Yeni olmasına rağmen Muş kavunun çok tatlı olduğunu söyleyen Rençber, “İşim nedeniyle her gün Muş merkeze geliyorum. Köye giderken yol üstü olduğu için neredeyse meyve ve sebzelerimin tamamını buradan alıyorum. Domatesinden biberine kadar her şey burada var. Üstelik yeni ve taze olan Muş kavunu da bugünlerde üreticiler tarafından burada satılmakta. Her yıl bu mevsimde Muş- Bingöl ve Erzurum yol ayrımında tezgâhlarını kuran üreticiler bu yılda traktör römorklarına dizdikleri kavun ve karpuzları satışa çıkardılar. Üreticiler, hem ekmeklerini kazanıyorlar hem de bizim gibi yolda geçenlere de ürettiklerini satarak hizmet etmiş oluyorlar. Günlük 20 kiloya yakın Muş kavunu alıyorum. Gerçekten diğer illerdeki kavunların tadına benzemiyor. Çok tatlıdırlar. Üstelik manavda satılan kavunlara göre de kilo olarak da ucuz. Yolu burada geçenlere tavsiyem mutlaka Muş kavununu alıp tadına bakmalarını tavsiye ederim” sözlerini kullandı.